Túráink

Kedves Olvasó!
Most, hogy az időjárás tavaszi jellegűre váltott, a Mátrai kalandok is felébred téli álmából. Túráink elkezdődnek, keress fel minket, csapatépítőd, osztálykirándulásod megszépítése érdekében. Gyere el szervezett túráinkra, élvezd a természetet.
Szeretettel várunk mindenkit rendezvényeinken! 

Túráink semmiképp nem maradnak el!


Közelgő túráink...


Elfeledett sínek nyomában

2019.03.24. 8:45

A Mátravasút egy elfeledett vonalának nyomait járjuk be következő túránkon, teljes hosszban. Szeretettel várunk mindenkit erre a különleges túrára.

Útvonal: Gyöngyössolymos vm. - Monostor-völgy - Árnyék-bérc - Szalajkaház vá.

Táv: 13 km
Szintemelkedés: 500 m
Időtartam: 5-6 óra
Részvételi díj: 500 Ft + vonatjegy

Találkozó: 8: 45 Gyöngyös, Mátravasút állomás
Különleges alkalom ez abból a szempontból is, hogy 9 órakor különvonattal utazunk fel a túra kezdőpontjára, majd utunk végén ugyancsak kisvonattal utazunk vissza Gyöngyösre.
Útközben bejárjuk és megkeressük a Monostor-völgyi vonal összes emlékét, még létező műtárgyait, régi történeteket idézünk fel visszaemlékezések, valamint archív képek segítségével.

Várunk mindenkit sok szeretettel túránkon!


Ahol már jártunk...


Gyöngyösi tavaszváró

2019.03.10.


Részletes beszámolónkat, itt olvashatod:

Kékesi havas nyolcas

2018.12.29. 9:15 illetve 12:00

A két ünnep között Kékestetőn is szervetünk egy jó kis bejgliégető túrát autentikus túravezetéssel, erdei játékokkal és jókedvvel - no meg némi havas kalandokkal.
A túra nyolcas alakú volt, a csúcson kis szünettel. Lehetett csatlakozni csak az első részhez, csak a második részhez, vagy mindkettőhöz.
Útvonal: Kékes - Szanatórium - Disznó-kút - Kékes-lapos - Jávoros-forrás - Kékes - Erzsébet-szikla - Felsőpince út - Sárkányos - Kékes.
Táv: 4 vagy 8 km
Szintemelkedés: 150 vagy 300 méter

Havas nyolcas Mátraházán

2018.12.27. 10:15 illetve 13:00

Egy jó kis bejgliégető túrát szerveztünk a két ünnep között Mátraházán, autentikus túravezetéssel, erdei játékokkal és jókedvvel - no meg némi havas kalandokkal.
A túra nyolcas alakú volt, Mátraházán kis szünettel. Lehetett csatlakozni csak az első részhez, csak a második részhez, vagy mindkettőhöz.
Útvonal: Mátraháza - Szt. László-forrás - Vízgáti vh. - egykori lőtér - siklópálya - "Kopasz"-hegy - Vízgát - Szanatórium - Mátraháza - "Kocogó" - ERTI állomás - Tetves-rét - Kecske-bérc - Hórakó-csúcs - Szanatórium - Mátraháza.
Táv: 4 vagy 8 km
Szintemelkedés: 150 vagy 300 méter

Hótakaró Kupa 2018

2018.12.16.

Kedves tájékozódást, térképolvasást kedvelő Barátaink!

Alig lett vége pár hete a tájfutóversenyek, túraversenyek szezonjának, nekünk mégis hiányzott a térképes tájékozódás versenyszerű formája. Nos, ezért hirdettük meg a Hótakaró Kupát, ahol könnyed (és furfangos) tájékozódási feladatokkal próbáltuk felpezsdíteni mindenki térképolvasó képességét.

Sasvári kalandok

2018.12.01. 10:00

Előző túránkon a Parádsasvár környéki avarszőnyeggel, fehérséggel borított hegyeket-völgyeket jártuk be, a túra végén pedig egy nem mindennapi programra volt lehetőségünk.
Útvonal: Parádsasvár - Sós-cseri - Fényespusztai elág. - Köszörű-oldal - Tariska - Kútfő-tető - Bagoly-kő-tó - Veres-part - Parádsasvár.
Táv: 11 km
Szintemelkedés: 400 m
Időtartam: 4 óra

A túra végén meglátogattuk a parádsasvári üvegmanufaktúrát, ahol betekintést nyerhettünk az üvegkészítés folyamatába és ki is próbálhattuk azt. Ennek a programrésznek külön költsége volt: felnőtteknek 1300 Ft, gyerekeknek 900 Ft. 

További információ az üvegmanufaktúrával kapcsolatban, az oldalukon:

Keresztesi kilátások

2018.11.03. 10:15

Mesés sziklaalakzatokkal, komoly emelkedőkkel, legendás helyekkel is találkozni fogunk a Keresztesi kilátások túráján. De a túra igazi szépségét a sziklakibúvásokról, kilátóból, hegyi rétekről nyíló lélegzetelállító panorámák fogják adni. Reméljük, az időjárás is partner lesz ebben - érdemes lesz eljönni.
Útvonal: Mátrakeresztes - Vízesések - Erdész-rét - Nyikom - Szalajkás-tető - Tippanos-rét - Mátrakeresztes.
Táv: 10 km
Szintemelkedés: 520 m (meredek lesz)
Időtartam: 5-6 óra

Sár-hegyi kalandok

2018.10.31. 10:30

Ismerjük meg a Sár-hegy rejtett, kevésbé ismert arcát - ez volt túránk mottója. Olyan helyeket is láttunk ezen a csodás hegyen, ahová nem vezet turistaút... A meseszép kilátások mellett természeti, ipartörténeti érdekességek, kalandos történetek is elhangoztak... Köszönjük, hogy velünk töltöttetek az őszi szünetből egy kis időt!
Útvonal: Mátrafüred - Sár-hegy - Gyöngyös, közte még alakul.
Táv: kb. 10 km
Szintemelkedés: kb. 300 m
Időtartam: 4óra 45perc alatt sikerült

A túránkon készült képek megtekinthetők, az alábbi linken:

Szarvasbőgés túra

2018.09.28. 19:15

A pénteki szarvasbőgés túrán agancsos barátaink ugyan nem kényeztettek el bennünket hangorkánnal, viszont az enyhe fuvallat, a majdnem telihold, a csillagok fénye varázslatos hangulatot kölcsönzött az estének. Köszönjük mindenkinek, aki velünk töltötte ezt a kis időt! 

Galyai geoládák túrája

A túra időpontja: 2018.09.01.

Első őszi túránkon Galyatető környékének geoládáit kerestük meg, páratlan kilátásokkal tűzdelt szélfútta bérceken barangolva. A jelszó: geocaching! Akadályokkal tűzdelt ereszkedők, és miegymás kísérte végig csapatunkat.

A túrán készült képek elérhetőek itt:

A nagy völgy és a bércek túrája

2018.08.11.-e Mátraháza!

Útvonal: Mátraháza - Nagy-Hidas-bérc - Nagy-Halmaj - Nagy-völgy - Rakott út - Farkas-kő - Görgő-bikk - Tetves-rét - Mátraháza.

Kb. 9 km

330m szintemelkedés

A túrán készült képek elérhetőek itt:

Csukás-völgyi fenyvestúra

Útvonal: Mátraszentimre - Csukás-bérc - Csukás-völgy - Szalajkaház - Árnyék-völgy - Kovács-rét - Pálinkázó - Átal-kövek - Mátraszentimre.

Táv: 10 km
Szintemelkedés: 400 m
Időtartam: 4óra 20perc

2018.08.05.-én a Csukás-völgyi fenyvesben szerveztünk egy túrát. A Csukás-völgyi fenyvest és környékbeli társait is meglegyintette már az elmúlás szele, a tavalyi szélsőséges időjárás jelentős károkat okozott bennük. Mi pedig felkerekedtünk és - talán utoljára - megnéztük a fenyők oszlopszerű törzseit, foghíjasan is méltóságteljes lombkoronájukat, beszélgettünk sorsukról, jövőjükről. Közben megismerkedtünk a környék kevésbé ismert látnivalóival, forrásaival, történeteivel...

Túránkon készült képeinket megtekintheted az alábbi linken:

Források nyomában

2018.07.21.-én megtartottuk első túránk, ismert és kevésbé ismert forrásokat kerestünk fel. Jó hangulat, kellemes erdei séta, melyet csak néhány sziklamező zavart meg. Elemózsiánk elfogyasztására a túra felénél pihenő keretein belül volt lehetőség. Forrásvízben nem volt hiány!

Táv: 11 km Szintemelkedés: 380 m Időtartam: 5 óra Útvonal: Mátrafüred - Csepegő-forrás - Vizes-Kesző (források völgye) - Gyertyános-kút - Nagy-állás-kút - Bukfenc-kút - Meleg-forrás - Ördög-forrás - Mátrafüred. Nehézségi fok: közepes

Túránkon készült képeinket megtekinthetőek az alábbi linken: