Érdekességek

Mátrai kalandjaink közben érdemes a talajszintet is fürkésznünk, hátha rátalálunk egy kis finomságra, vagy szépségre. Nekünk néhány tölgyfa-érdestinórura sikerült, akik szépek is és finomak is.

A Képeken a kékellő Kékestető látható, mely hazánk, és a Mátra legmagasabb csúcsa, a maga 1014 méterével. Facebook bejegyzésünk alatt válaszold meg szerinted honnan készültek ezek a képek?

Selyemkóró

2018.07.15

Napjainkban a növényvilágban is megfigyelhető egy globalizáció-szerű jelenség, jelesül az invazív fajok tömeges terjedése. Jól példázza ezt, hogy már a Mátrában is találtunk selyemkórót. Ez a mérgező növény agresszíven terjed, kiszorítja élőhelyéről az őshonos növényeket. Az Alföldön mostanára eléggé elterjedt, jó mézelő növény, de hegyvidéken...

Ilyenkor nyár derekán gyakran találkozhatunk ezekkel a lassan repülő szépségekkel, a fehérpettyes álcsüngőlepkékkel. Merésznek tűnő lomha repülésének oka: testnedve mérgező és rossz ízű anyagokat tartalmaz. Meglepő módon az "igazi" csüngőlepkéknek csak távolról rokonai, inkább a medvelepkékhez állnak közel.

A Kékes Turista Egyesület, mely 2000. Január 25.-én alakult, 2002 óta "A tiszta Mátráért" elnevezésű szemétszedő mozgalmukkal igyekeznek megtisztítani a Mátrát! Bárki elmehet velük jót tenni, Köszönjük Nekik, hogy gondoskodnak erdeink tisztaságáról! Jelentkezni, bővebb információt szerezni:

Az erdő című folyóirat 1990-es kiadásában szerepelt az eredeti kép, most pedig így néz ki a helyszín. Hol is járunk? Nos, ez a Károlyvágási erdészeti feltáróút, fölötte az egykori Károly-barakk, a háttérben pedig a Nyesettvár jellegzetes kúpja, melyet a cseperedő fiatal bükkös most eltakar.

Bába-kő

2018.07.11

Gyöngyössolymos határában állnak a Bába-kő sziklái, melyek vulkáni utóműködés (gejzírfeltörés) során keletkeztek. Több monda is kötődik hozzájuk, ezekben többek között az öreg Mátra szelleme is szerepel. A sziklák környezete a Solymos Hagyományőrző Egyesület munkájának köszönhetően mutat ilyen szép képet.

Mátravasút

2018.07.10

Az EgererdőZRT által működtetett Mátra vasút Gyöngyös-Szalajkaház vonalon nem közlekedik az idei évben. De a Gyöngyös-Mátrafüred vonalon menetrendszerint napi 6 vonat is közlekedik, odavissza. Források nyomában c. túránkra is ki tudtok jutni a Mátravasút 8:30 perckor induló vonatával!

Száraz gyepen, legelőkön, erdei utak szélén találkozhatunk az akár két méter magasra is megnövő szöszös ökörfarkkóróval. Népiesen királygyertyának, királydárdának is hívják, selymes szőrösségére utal a penészfű elnevezés. Termeténél fogva könnyen észrevehető.

Variációk egy témára: Mátrai kalandjaink során mindig találkozhatunk szédítő távlatokkal. Most a Tót-hegyes 815 méter magas tömbjére néztünk rá több helyről is. Íme:

Zöld gyík

2018.07.06

Hazánk legnagyobb testű gyíkfaja a zöld gyík, hossza akár a 40 centimétert is elérheti. Nyári napokon a Mátra napsütötte déli szikláin találkozhatunk vele, és ha elég óvatosak vagyunk, nem szalad el előlünk - úgy, mint ő itt, akit a kisnánai Macskavárnál sikerült lencsevégre kapni.

Mint gyertyaláng az éjszakában, úgy tündököl a napsütötte hegyoldalak melegkedvelő tölgyeseiben a bársonyos kakukkszegfű. Ezüstösen selymes szárán kandikáló pompás bíbor virágai vonzzák a tekintetet, nyári túrák kedves kísérője ez a virág.

Egy kis ismertető a jelzésekről!
Jelzések jelentése:
Négy színnel megkülönböztetettek: kék, piros, sárga, zöld. A főutakat sávval, az összekötő utakat "+"-el a csúcsra vezetőket háromszöggel, a lakott helyre vezető mellékutakat négyzettel, forráshoz vezetőt körrel, barlanghoz vezetőt pedig omegával jelöljük. DE a Mátrában a Mária-út jelzése, és az...

Tornapálya

2018.07.02

Nyújtás, erősítés, testedzés... egy laza kocogás... vagy egy kis madárcsicsergős erdei séta...Minderre jó választás a mátrafüredi erdei tornapálya, néhány mai képpel próbálunk kedvet csinálni hozzá.