Érdekességek

Hosszú szünet után újra járnak a vonatok a Mátravasút szalajkaházi vonalán. Nemzeti ünnepünk délelőttjén rég nem hallott zakatolás vegyült a Szén-patak völgyének madárfüttyös, tavaszváró hangulatába. Manci, a dízelmozdony forgatta kerekeit szuszogva a megújult síneken, utasokkal teli vagonjával. Testvére, az "Öreg" a mátrafüredi vonalon kezdte a...

Alábbiakban Simon Gábor Frenstatban töltött pár napjáról, az utazásról, és élményeiről olvashatnak, majd megannyi szép kép, melyeket ezidő alatt készített.

Egy kis beszámoló...15 csapat, 48 ember vett részt a 2019.03.10-én megrendezett Gyöngyösi Tavaszváró Tájékozódási túraversenyünkön. A megszerezhető 356 pontból 340-et az első, 339-et a második helyezett csapat szerzett, tehát szoros verseny volt, de nem csak ezért a helyezésért. Gratulálunk minden résztvevőnek, reméljük örömteli volt számukra ez a...

Mozgalmas volt számunkra a Karácsony, és az azt követő pár nap is. 27.-én Mátraházán, 29.-én Kékestetőn vezettünk Havas Nyolcas túrákat. Az idő szerencsére nekünk kedvezett, habár Csütörtökön kissé borús, de ma csodaszép napsütés fogadta a túránkon résztvevőket.

A múlt héten az Egererdő Zrt. jóvoltából két hasznos és érdekes programon is részt vehettünk: erdészeti erdei iskolai tapasztalatcserén és továbbképzésen a miskolci Csanyiki Erdőházban, majd Tolna megye ékszerdobozában, Lengyel-Annafürdőn.
Ugyan nem a Mátrában történt, mi mégis készítettünk egy kis összefoglalót. Mégpedig azért, mert a remek...

A mai havazásból a Mátra magasabb részein összefüggő hótakaró keletkezett, Kékestetőn estére 3 cm-re hízott a hóréteg.
Ennek örömére összegyűjtöttük, hogy az elmúlt 19 év mely napjain lett először mérhető (legalább 1 cm-es) hóvastagság az ország tetején.
2018. november 19.
2017. november 20.
2016. október 6.
2015. november 22.
2014. november 25.
2013....

Tűz-kő

2018.11.16

Ismét a gejzírkúpok vidékéről jelentkezünk, most épp a gyöngyössolymosi vadaskertben található (tehát nem látogatható) Tűz-kő napsütötte, fákkal körülölelt szikláját jártuk körbe néhány kattintással.

Napról napra csökken a hőmérséklet, közeledik a télies időjárás - ennek örömére készítettünk még néhány őszbe hajló képet a Sár-hegy derekán álló Szent Anna-kápolnáról.

A képek Sár-hegyi Kalandok, illetve Keresztesi Kilátások c. túráinkon készültek. Nyereményjátékunk képeire Facebook oldalunkon tudtok szavazni egy like lenyomásával.

Ma egy csodálatos napot töltöttünk Mátrakeresztes környékén. Gyönyörű kilátás kísérte végig kis csapatunkat, rengeteg érdekes dolgot láttunk, tanultunk ma is. Köszönjük nektek, hogy eljöttetek, reméljük még látjuk egymást!

Szikrázó napsütés és ragyogóan kék ég kísérte mai, Sár-hegyen kalandozós túránkat. Kis csapatunkkal bebarangoltuk a hegy nyugati oldalát a Pipis-hegytől a Pincésig, a Szállástól a Nyúlmályig. Jó kis túra volt!

2018.11.03.-án Mátrakeresztesen, a Keresztesi kilátások című túránkon csodálatos kilátásokkal, és egyéb szépségekkel találkozhatunk, ezekről hoztunk néhány képet. Ugyan élőben sokkal szebb, reméljük minél többen kedvet kaptok, és eljöttök!

Tegnap, október 24-én gyenge hózáport észleltek Kékestetőn. Egy kicsit utánanéztünk: mennyire rendkívüli, avagy nem rendkívüli ez így október vége felé.
Tehát Kékestetőn az első hópelyhek megjelenésének időpontja az utóbbi 11 évben:
2018. október 24.
2017. október 30.
2016. október 5.
2015. október 11.
2014. október 24.
2013. október 25.
2012. október 29....

Gejzírkúp

2018.10.19

Gejzírkúp a pokol szélén... pontosabban a Pokol-gödör szélén. Szereti a mogyorót és a páfrányokat.

Ma amolyan áprilisi-októberi időjárás volt. Ennek örömére készítettünk néhány felhős-hegyes-napsugaras-árnyékos képet, az Iszapolóról.

Töviskes

2018.09.27

Színesedő hegyek-völgyek a Töviskesről, mely a térképeken Köporos-tető, Kőporos-hegy, Tövis-tető néven szerepel, de az erdészek egyszerűen Töviskesnek hívják.
Péntek esti szarvasbőgés túránkon is hasonló látványban lehetne részünk, ha nem lenne sötét. De az lesz, így a hangoké és a hangulaté lesz a főszerep.

Napfényes erdőkben, sziklafalak repedéseiben él a közönséges édesgyökerű páfrány. Nevét rendkívül édes gyöktörzséről kapta, amely cukrot, valamint attól 500-szor édesebb vegyületeket is tartalmaz. Népi megfigyelések alapján széles körű gyógyhatása van, leginkább megfázás és más hurutos megbetegedések esetén köptetőként használható.
Újabb kutatások...

A Lajosháza fölötti Nagy-völgy és az Erős-oldal, még zöldben. A régiek szerint: "Erős-ódal, mer' erőst emelkedik..."

Tuskógomba

2018.09.21

Esőre szomjazik az erdő, de így szeptember közepén egyre többet találkozhatunk a csoportos tuskógombával. Nevéhez méltón kivágott fák tuskóin, elpusztult, korhadó fák tövén hozza termőtesteit. Kalapjának húsa rugalmas, fűszeres illatú és ízletes. Kiváló leves és pörkölt készíthető belőle, de csak legalább 20 perces főzés-párolás után fogyasztható.

Nyár-tó

2018.09.17

Képeinken a Sás-tó melletti Nyár-tó látható. A "kistestvér" teljesen feltöltődött, eutrofizálódott, nyílt vízfelülettel már nem találkozhatunk. Ha az 50-es, 60-as években a Sás-tót nem alakították volna üdülőterületté, valószínűleg ott is hasonló kép fogadná a vándort.

A csattanó maszlag, ez a Közép-Amerikából származó gyomnövény mostanában érleli tüskés tokterméseit. Neve is innen ered: ha összenyomják, csattanva reped el. Népies elnevezései egészen változatosak: pukkantó, putyóka, fúvóka, csudafa, bariska, csattanóvirág, tövisalma, pocafű, bocamag.
A növény minden része erősen mérgező, óvakodjunk tőle!
Manapság...

A gubacsok rendkívül változatosak mind megjelenésüket, mind élőhelyüket tekintve.
A cserlevél gubacsszúnyog korongszerű, szőrös gubacsai cseresekben mindenütt jelen vannak, különösen a szárazabb termőhelyeken. Tápnövényére gyakorolt hatásáról nincsenek adatok, de biztos, hogy tömeges jelenlétét megérzi a fa: csökkenti az asszimilációs felületet, és...

A nyárvégi esőknek köszönhetően megjelentek az erdőben az őszi gombák, köztük a nagy őzlábgombák kecses tönkjei, méretes kalapjai is. A "vargánya-őrület" mellett érdemes néha ilyet is szednünk: ha pörköltnek, levesnek, szárítani nem is érdemes, kirántva, vagy egyszerűen csak paprikás lisztben megsütve kiváló íze van.

Eremény-tető

2018.09.07

Az Eremény-tető északi letörésének sziklaszirtjei, az életért kapaszkodó tölgyfákkal.

Rákóczi-fa

2018.09.05

A parádfürdői Rákóczi-fa kidőlt torzója. A legenda szerint II. Rákóczi Ferenc 1710-ben e fához kötötte ki lovát.
Akkoriban még bizonyosan jóval kisebb tölgyfácska lehetett, de fénykorában lenyűgöző méreteket öltött: terebélyes koronája 21 méter magasra ért, törzskörmérete a 8 métert is meghaladta.
Húsz éve száradt ki és sokáig dacolt az elemekkel, de...